Η ψηφιακή επανάσταση σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση και ανάπτυξη των ακριτικών νησιών - Εισήγηση Μίκας Ιατρίδη στην Επιτροπή Περιφερειών, η οποία θα περιληφθεί σε ειδική έκδοση της Επιτροπής.

 


Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2020


Εισήγηση πραγματοποίησε η Μίκα Ιατρίδη στην Επιτροπή Περιφερειών με θέμα «Η ψηφιακή επανάσταση στις παρεχόμενες υπηρεσίες του κράτους και στην εκπαίδευση, ως επιταχυντής εξελίξεων στην ανάπτυξη των Περιφερειών». Η εισήγηση έγινε στο πλαίσιο του απολογισμού των εργασιών της Επιτροπής Περιφερειών και αναμένεται να περιληφθεί σε ειδική έκδοση της Επιτροπής.

Στη εισήγηση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στις τομές που έχουν γίνει από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών του κράτους, οι οποίες περιλαμβάνουν την εκπαίδευση και τον τομέα της υγείας.

Η αναπληρώτρια Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. επεσήμανε ότι η ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών, πέρα από τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ακριτών νησιωτών, θα οδηγήσει και μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη «κρίσιμης μάζας», δηλαδή την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας.

Το ζήτημα αυτό, σημείωσε η βουλευτής Δωδεκανήσου είναι κομβικό για τις Περιφέρειες, με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ακριτικά νησιά και ορεινές περιοχές, θα μπορέσουν να είναι σε θέση να απευθύνονται σε μεγαλύτερες αγορές και, γενικά, θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη ζήτηση.

Σημειώνεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει και σε οικονομικό μετασχηματισμό, ώστε, για παράδειγμα, οι νησιωτικές τοπικές οικονομίες να μην βασίζονται μόνο στον τουρισμό, αλλά να επεκταθούν και σε άλλες δραστηριότητες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.

Τέλος, η Μίκα Ιατρίδη αναφέρθηκε και στη μεγαλύτερη πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού, επισημαίνοντας ότι η «ειδικά για τις Περιφέρειες που αποτελούν τα σύνορα της Ελλάδας, είναι να μπορέσει η ελληνική πολιτεία να βρει τη χρυσή τομή, η οποία θα εξασφαλίζει τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη, την ίδια στιγμή, όπως, θα εξασφαλίζει και την απαραίτητη ανθρώπινη παρουσία στα ακριτικά νησιά και τις ακριτικές περιοχές, γιατί τα σύνορα μιας χώρας είναι, πρώτα και πάνω από όλα οι άνθρωποί της».