ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας   

Θέμα: «Επαγγελματίες ακρίτες νησιώτες καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους για σύνταξη και βρίσκονται υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ποσά που υπερβαίνουν ακόμα και τα 50.000 ευρώ».

Στις 31/1/2013 και στις 27/6/2014 είχα καταθέσει δύο ερωτήσεις για το γεγονός ότι ζητείται από τους επαγγελματίες ακρίτες νησιώτες και τους κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών να ασφαλιστούν στο ΟΑΕΕ, αντί του ΟΓΑ, λόγω αλλαγής των κριτηρίων από πληθυσμιακά σε εισοδηματικά. 

Προέκυψαν, με αυτόν τον τρόπο, περιπτώσεις στις οποίες καλούνταν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ να εγγραφούν στο ΟΑΕΕ και να καταβάλλουν τις αντίστοιχες εισφορές, που ανέρχονταν ή και ξεπερνούσαν τα 20.000 ευρώ για την τελευταία πενταετία.

Περαιτέρω, σύμφωνα με καταγγελίες, επαγγελματίες ακρίτες νησιώτες και κάτοικοι ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, που είχαν ασφαλιστεί στον ΟΓΑ και ζητούν να συνταξιοδοτηθούν, καλούνται να καταβάλλουν στον ΟΑΕΕ ποσά σε εισφορές της τάξης των 50.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ (80/30-9-2010), σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν.3846/2010, στην οποία αναφέρεται ότι οι επαγγελματίες που είχαν λάβει εξαιρέσεις, λόγω πληθυσμιακού κριτηρίου, θα συνεχίσουν να εξαιρούνται.

Με δεδομένο ότι το Υπουργείο και στις δύο ερωτήσεις είχε απαντήσει ότι μελετά τα προβλήματα που προκύπτουν στο ασφαλιστικό καθεστώς των επαγγελματικών της περιφέρειας. Επειδή είναι δεδομένο ότι οι επαγγελματίες της περιφέρειας και ειδικά των ακριτικών νησιών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών είναι ήδη σε απόγνωση, μια και αδυνατούν να καταβάλλουν τα υπέρογκα ποσά που τους ζητούνται. Επειδή, πολλοί από τους ακρίτες επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη, ειδικά σε εποχές εξαιρετικά σκληρές. Επειδή, προφανώς τα προβλήματα είτε δεν μελετώνται από το Υπουργείο, ή το Υπουργείο δεν έχει πρόθεση να τα λύσει.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να λυθεί το ζήτημα της ασφάλισης και συνταξιοδότησης των επαγγελματιών της ακριτικής ελληνικής περιφέρειας;

2.Θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αντιμετωπιστεί, τουλάχιστον, το ζήτημα των εισφορών στον ΟΑΕΕ που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, ειδικά όταν οι ασφαλισμένοι ακολούθησαν αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας και τώρα δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

 

NEWSLETTER

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ TWEETS