ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: «Συνεχίζονται οι λίστες της ντροπής για τα ΑΜΕΑ, σε αναμονή της πιστοποίησης τους από τα ΚΕΠΑ».

Με ερώτηση μου τον Ιανουάριο του 2013 είχε τεθεί το θέμα  της απίστευτης ταλαιπωρίας στην οποία υποβάλλονται οι συνάνθρωποι μας με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι καλούνται να «πιστοποιηθούν» για την αναπηρία τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Αντίστοιχη ερώτηση κατέθεσα και το Φεβρουάριο του 2014, παραθέτοντας και συγκεκριμένες περιπτώσεις, με δεδομένο ότι η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. 

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι άνθρωποι με μόνιμη αναπηρία, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, αναγκάζονται να περνούν συνεχώς πιστοποιήσεις από τα ΚΕΠΑ, ώστε να δικαιούνται τη σύνταξή τους, το επίδομα κίνησης και το επίδομα παραπληγίας.  

Αν και το παράδειγμα δεν είναι μοναδικό, συμπολίτης μας που κατοικεί στην Αστυπάλαια, πατέρας δεκάχρονου αγοριού, πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Το 2011 σταμάτησε η καταβολή της σύνταξης και των επιδομάτων, γιατί χρειαζόταν νέα πιστοποίηση, η οποία και έλαβε χώρα δύο χρόνια αργότερα. Για δύο χρόνια η οικογένεια αυτή δεν είχε κρίσιμα για την επιβίωση της εισοδήματα. Περαιτέρω, όταν πέρασε επιτροπή το 2013 και δόθηκαν αναδρομικά τα ποσά των δυο χρόνων που μεσολάβησαν, η εν λόγω οικογένεια πλήρωσε και εισφορά αλληλεγγύης ύψους 500 ευρώ.

Το δυστύχημα είναι ότι ο άνθρωπος αυτός θα δει τα επιδόματα του να κόβονται ξανά το Δεκέμβρη του 2014, προκειμένου να ξαναπεράσει την πιστοποίηση. Μία φαύλη μυλόπετρα που συνθλίβει όχι μόνο τη συγκεκριμένη οικογένεια, αλλά και το σύνολο των περιπτώσεων των ατόμων που πάσχουν από αναπηρία.

Επειδή στην πράξη αποδεικνύεται ότι αυτά που είπε ο Υφυπουργός Εργασίας σε τηλεοπτικό κανάλι και οι διαβεβαιώσεις που έδωσε για λύση απέχουν από την πραγματικότητα. Επειδή παραμένει η ανάλγητη πολιτική, άνθρωποι με μόνιμη αναπηρία να εξετάζονται για πιστοποίηση, λες και υπάρχει περίπτωση να γιατρευτεί η αναπηρία τους. Επειδή οι καθυστερήσεις δεν κρατούν δύο ή τρεις μήνες, αλλά αγγίζουν τα δύο χρόνια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες «πιστοποίησης» των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες από τα ΚΕΠΑ;

2.Τι θα πράξει με τα επιδόματα που κόβονται, χωρίς να είναι υπαίτιοι οι άνθρωποι με αναπηρία και για τους οποίους το επίδομα αυτό αποτελεί το μόνο πόρο για την επιβίωση τους;

3.Θα προβλεφθεί για όσους πάσχουν από μη αναστρέψιμη αναπηρία, να περνούν για μια και μόνη φορά πιστοποίηση, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών, η αντίστοιχη γραφειοκρατία και, συνακόλουθα, η αναμονή για την πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

 

NEWSLETTER

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ TWEETS